Porträttfotografering i Göteborg
Porträttfotografering är en av de mest populära genrerna inom fotografi, med goda skäl. Alla kan fotografera porträtt och duktiga porträttfotografer kan fånga personligheten och känslorna hos människor runt omkring dem, och tjäna pengar via bröllopsfotografering, företagsporträtt, familjefotograferingssessioner och så vidare. Det är inte alltid lätt att ta bilder av människor, men det är värt ansträngningen att lära sig.
Här får du:
3 tips till bättre porträttbilder.
För att ta fina porträtt så krävs det gott om övning och mycket feedback från andra fotografer samt att man ständigt ska fortsätta sin utveckling trots motgångar. Visst underlättar utrustning till en viss del men med dessa 3 tips så kommer du snabbt på banan och detta gäller proffs dyra kameror såväl som amatörer med mobiltelefonskameran.
1) Bakgrund och förgrund.
En intressant bakgrund ger mera liv till ditt porträtt oavsett vem som fotograferas. Avståndet mellan modellen och bakgrunden är avgörande för hur mjuk bakgrundsoskärpan ska vara. Jag som ofta åker ut till kunden och fotograferar på deras arbetsplats brukar välja bakgrunder med många lampor med varmt ljus som ger en mysig känsla. Lyckas du få med en växt eller liknande i förgrunden (framför modellen) så ger detta en känsla av djup i bilden.
2) Blixt eller naturligt ljus?
Jag väljer alltid att fotografera mina porträtt med blixt och softbox. Det gör att jag alltid får samma resultat oavsett årstid och väder. Har du inte en blixt så bör du ställa dig bredvid ett fönster med mycket ljusinsläpp. Här får du bra resultat med ljus från sidan och en mörk bakgrund. Det blir naturligt hög kontrast i bilden dessutom.
Nedan ser du två bilder med naturligt ljus nära ett fönster och en bild med blixt. Svårt att gissa vilken som är tagen med blixt eller hur?
Har du en fotografering utomhus så rekommenderar jag att ni planerar in den under kvällen med 1 timme kvar till solnedgång. Då kan du i rätt vinkel få med solnedgången och modellen blir väl belyst samtidigt.
3) Posering för porträttbilder.
Be din modell vrida kroppen mot ljuset i ca. 45 grader. Då får modellen maximalt med ljus och en jämn belysning på både ansiktet och kroppen. Om du tycker att underdelen av hakan syns för mycket ska modellen sänka hakan lite. Detta förhindrar ”dubbelhaka” som oftast beror på positionen av huvudet.
Nedan ser du några olika förslag för poseringen av modellen. Ge din modell arbetsuppgifter för att inte tänka på poseringen. Modellen har lättare att slappna av och det gör att fotograferingen flyter på bättre. Tänk på att ofta ge feedback och om du ser att modellen gör något bra så ska du kommunicera detta. Att ge negativ feedback leder oftast till att det blir dålig stämning och gör det svårare att få till bra porträttbilder.
Vill du kika på ett av våra senaste fotograferingar? Mary Hill Porträtt